Spar penger med varmepumpe, ved å velge riktig modell. De fleste av oss vet at varmepumper er mer energieffektive enn andre oppvarmingsløsninger. Men prislappen på innkjøp og installasjon kan noen ganger virke avskrekkende. Derfor skal vi se nærmere på regnestykket, og hvor mye du faktisk kan spare på å investere i en varmepumpe.
Selvsagt vil det alltid avhenge av en rekke individuelle forhold, slik som hvor godt boligen er isolert, utetemperatur, boligens størrelse og antall enheter. I tillegg har plasseringen av varmepumpen mye å si.
En varmepumpe gir mer for mindre
En varmepumpe kan produsere 3 – 5 ganger mer varme i kilowatt enn den bruker i strøm. Faktisk er det ikke uvanlig at kunder sparer i overkant av 10.000 kWh hvert eneste år, hvis de bytter ut vanlig elektrisk oppvarming.
Det kan bety innsparing på over 30.000 kroner i året, avhengig av strømprisen. Da er det lett å se at investeringen raskt lønner seg.
Man kan også spare stort på å bytte ut oljefyr med en luft-til-vann-varmepumpe – faktisk opptil 80 prosent av kostnadene.
I første halvdel av 2022 økte salget av varmepumper med hele 11%, sammenlignet med toppåret i 2021, ifølge Novap. Det er ingen tvil om at økende strømpriser har fått mange forbrukere til å innse at investeringen lønner seg.
Før 2019 var det mye å hente i tilskudd hos Enova, dersom du valgte å installere varmepumpe. I dag er tilskuddene borte for de fleste typer vannpumper. Det er derimot fortsatt mulig å få inntil 10.000 kroner i tilskudd, hvis man velger en væske-til-vann-varmepumpe. Disse koster dog fra 120.000 kroner og oppover, så det er snakk om en betydelig investering.
I mange tilfeller kan det derfor lønne seg å velge mer tradisjonelle varmepumper, ettersom besparelsen med dagens strømpriser er så stor.
Dette påvirker hvor mye du kan spare
Det er flere faktorer som påvirker hvor mye du kan spare på å installere en varmepumpe. Her skal vi se nærmere på de viktigste.
Boligens størrelse
Jo større hus, jo større regning. Slik er det, enten du velger tradisjonell elektrisk oppvarming, eller en moderne varmepumpe. Men det betyr også at du vil spare desto mer på å velge nettopp en varmepumpe, dersom du har en stor bolig og høye strømregninger i dag. Samtidig krever det en større investering i utgangspunktet. Dette gjør boligens størrelse til den kanskje viktigste faktoren for hvor mye du kan spare på en varmepumpe.
Klimaet der du bor
Norge er et langt land med varierende klima. Utetemperaturen har mye å si, men siden varmepumper er så effektive vil de alltid lønne seg, enten du bor i Bergen, Bodø, Oslo eller Stavanger.
Boligens isolasjon
Hvis boligen din er eldre og ikke har blitt etterisolert, bruker du trolig mye på oppvarming allerede. Det betyr at du vil spare desto mer på å installere en varmepumpe, siden denne sørger for mer energieffektiv oppvarming. Vil du spare enda mer på strømregningen lønner det seg å ha en energieffektiv bolig, som ofte betyr etterisolering og utskiftning av vinduer i eldre boliger.
Hvordan du varmer opp boligen i dag
Dette er også en viktig faktor du må vurdere. Selv om oljefyr nå er forbudt, er det fortsatt mange elektriske ovner der ute som ikke er særlig effektive. Bruker du mye strøm på panelovner rundt omkring i huset, kan en varmepumpe gjøre en veldig stor forskjell.
Lønner seg
Alt i alt vil vi definitivt si at det lønner seg å installere en varmepumpe. I tillegg til å spare penger får du også et bedre inneklima, sammenlignet med annen elektrisk oppvarming. Den eneste ulempen er den store kostnaden når du skal investere i en varmepumpe, men i de fleste tilfeller vil du ha spart inn kostnaden på noen få år. Etter dette går du altså i pluss.
Vi leverer varmepumper fra en rekke merker, og leverer og installerer i hele Bergen.