Alt om Bergen Inneklima

tv-stue med lyse møbler, bord i eik og en varmepumpe på veggen

Slik velger du riktig varmepumpe

Velger du feil type varmepumpe risikerer du mindre besparelser og effektivitet. Her skal vi se nærmere på hvordan du kan velge riktig type varmepumpe.

Varmepumpen din er avgjørende for å holde riktig temperatur i boligen. Men for at den skal kunne gjøre dette på en effektiv måte, må du ha riktig type varmepumpe. Det er kanskje enklere sagt enn gjort, men her skal vi se nærmere på det du bør vurdere.

Størrelsen på varmepumpen er avgjørende

Det kan kanskje virke trivielt, men størrelsen på en varmepumpe er helt avgjørende. Er den for liten eller for stor, risikerer du å kaste bort penger.

Hvis varmepumpen er for liten for boligen din, vil den neppe fungere ordentlig. Det kan bety en høyere strømregning enn nødvendig, fordi varmepumpen må jobbe hardere for å varme opp boligen. Det betyr igjen at du får mer utgifter til vedlikehold og reparasjoner.

Er den for stor produserer den mer varme enn du trenger, og dette betyr også høyere strømregning enn nødvendig og bortkastet energi.

Ting du må vurdere for å velge rett størrelse på din varmepumpe:

  • Klimaet der du bor, og hvor mange bruksdager anlegget får
  • Hvor stor boligen din er
  • Hvor mange vinduer du har og hvor de befinner seg
  • Boligens ventilasjon
  • Hvor godt huset er isolert
  • Hvor mange som bor i hjemme
  • Hvilken innetemperatur du foretrekker
  • Om du har noen elektriske apparater i huset som produserer varme

Velg riktig varmepumpe for boligens størrelse

En stor eller dårlig isolert bolig vil ofte kreve kraftige varmepumper på opptil 7 kW for å gi tilstrekkelig oppvarming og effektivitet. Små boliger kan gjerne klare seg fint med 2 – 3 kW. Det lønner seg uansett å snakke med fagfolk om dette, fremfor å foreta beregningen selv. Da vil man få hjelp og råd til valg av riktig varmepumpe, fra noen som vet nøyaktig hva de skal se etter.

Velg riktig varmepumpe for ditt klima

Også klimaet utenfor husets fire vegger har mye å si. Bor du i kalde strøk vil du ha behov for en modell som takler klimaet, selv om det skulle bli 30 minusgrader ute. Bor du derimot langs kysten på sørlandet i en moderne bolig, trenger du ikke en like kraftig varmepumpe.

Ikke glem isolasjon og vinduer

Som med annen oppvarming, har boligens isolasjon og vinduer mye å si. Har du store vindusflater eller en eldre bolig som ikke har blitt etterisolert, vil du ha behov for en kraftigere varmepumpe.

Bor du derimot i et moderne, effektivt hus, vil behovet være mindre.

I tillegg kommer alle de andre faktorene i listen over. For å velge riktig type varmepumpe er det avgjørende at du danner deg et helhetsbilde. Du bør selvsagt også vurdere prisen på selve varmepumpen, men som med alt her i verden, lønner det seg over tid hvis du investerer i kvalitet. Det er stor forskjell på hvor mye du må ut med for vedlikehold og reparasjoner. I tillegg er varmepumper fra anerkjente kvalitetsmerker mer energieffektive, som bidrar til at du sparer mer på strømregningen over tid.

Kort sagt: det er mye å tenke på. Drar du nytte av kunnskapen til en fagperson vil du trolig få et større utbytte fra investeringen din.

Vi leverer varmepumper fra en rekke merker, og leverer og installerer i hele Bergen.

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter